Mottó:  „Egy 1600 fős település lakossága kedden egy picikét történelmet írt."

fáklyás 2.jpg

Először is egy rövid időrendi áttekintés:

2013. 06.15-én a falu vezetése és lakossága az újságból értesült, hogy előkészítetlenül, a várható hatások felmérése nélkül 216 menedékkérőt befogadni képes menekülttábor nyílik a falutól alig 1,7km-re. A lakosság - példás összefogással - hatodik hete folyamatosan tiltakozik. Ennek eredményeképpen az „ellenszél” közepette:

  • 15 tiltakozó demonstrációt tartottunk, alkalmanként akár 4-5-600 résztvevőt az utcára szólítva
  • 92 különböző sajtómegjelenésünk volt, a „bulvárhíradás” ellenére bejutottunk az országos tv-csatornák (RTL Klub, TV2, ATV, HírTV) híradóiba is
  • 11.000 tiltakozó aláírást gyűjtöttünk, 3.500 facebook-szimpatizáns követte-követi lépéseinket. 

MINDENKINEK KÖSZÖNET, AKI  RÉSZT VETT EBBEN, ILLETVE SEGÍTETT BENNÜNKET!

2013. 07. 23-ra áttörést értünk el: a Belügyminisztérium tárgyalásra hívta a falu képviselőit. Ekkor a falu teljes képviselő-testülete és az ellenállást szervező civil „kemény magot" jelentő kb. tíz fő úgy döntött, hogy két önkormányzati tisztviselő (a polgármester és a jegyző), valamint két civil szervező fog részt venni a tárgyaláson. A tárgyalás előestéjén mi, jelen lévők: Réti Csaba, Kukorelli Norbert, Müller Sándor, Vámosi Elek Balázs, Buruzs István, Csiza-Pák Eszter, Csiza Tamás, Hordós Tamás, Horváth András Zoltán, Tóth Géza egyhangúan, ellenszavazat nélkül állapodtunk meg abban, hogy:

  • mi a másnapi tárgyaláson elérendő cél? --> A tábor ne nyisson meg!
  • milyen kompromisszumos ajánlatot fogadhatunk el? --> Ideiglenes és/vagy zárt tábor nyíljon!
  • milyen kormányzati ajánlatot kell visszautasítanunk? --> Minden egyéb megoldás.

Ez alapján a keddi megbeszélésen a falu és a tiltakozók képviselői állapodtak meg a falu nevében, hogy:

  • a tábor ideiglenes jelleggel nyílik meg, március végén bezárásra kerül
  • a falu megkapja a térfigyelő kamerarendszerre a kért 8mFt-ot
  • a faluban állandó 0-24 órás rendőrőrs kerül felállításra 10+1parancsnok létszámmal
  • a BM minden segítséget megad a biztonságos működtetéshez

Mint minden döntéskor, természetesen itt is vannak, aki nem érzik méltányosnak a megállapodást. Ez részben érthető. Ugyanakkor a következő kérdések talán számukra is egyértelművé teszik: jelen helyzetben ez volt az egyetlen megoldás (a törvényes keretek között)! Kérdéseimet tehát hozzájuk intézem:

1.) Ha a falunak 1600 lakosa van és mögöttünk áll 130.000 győri lakos, akkor hogyan lehet, hogy egyik tüntetésünkön sem voltunk 600-nál többen? Hol volt 1000 vámosszabadi lakos, amikor a hangunkat kellett hallatni? Hol volt 129.900 győri lakos, amikor tüntetni hívtuk őket?

A tárgyalási pozíciónk megalapozásában komoly szerepe van/volt annak, hogy tüntetéseinken mekkora tömeget tudtunk felvonultatni. A Baross utat végig érő fáklyás menet szép, de tízszer ennyi ember még mindig csak 4000 fő lett volna, Győr lakosságának az is csak 3%-a!  Amennyiben a megállapodás nem köttetett volna meg, mennyivel lettek volna többen a tüntetők? Ha az eddigi létszámmal eddig nem értünk el eredményt, vajon mit értünk volna el a továbbiakban „csak” tiltakozással?

2.) Győr város polgármesterének szájából hangzott el: „Ez nem Győr problémája, ez Vámosszabadi problémája.” Tisztelt Győriek, ti hogyan próbáltátok Győr polgármesterét és a győri képviselőket megmozgatni, hogy összefogva nagyobb nyomást gyakorolhassunk a BM-re? Ti beszéltetek azokkal is, akik minket, demonstrálókat rasszistáztak, akik verbálisan (és kis híján tettleg is) bántottak bennünket, amiért felemeltük a hangunkat az otthonunk védelmében?

3.) A  rendszerváltozás utáni Magyar kormányok összes ténykedése során volt akár egyetlen eset is, amikor kapituláltak? Amikor visszavonulót fújtak, amikor elismerték, hogy valamit elhibáztak? Ugye nem. Akkor most vajon reális elvárás volt abban hinni, hogy a belügyminiszter sírva boruljon a vállunkra, bocsánatot kérve amiért Vámosszabadira akartak tábort tenni? A tény, hogy „asztalhoz ültettek” bennünket, már önmagában ritka eredménynek számít a mai, Magyar „demokráciában”!

4.) Ismer valaki olyan politikust, aki valaha is mondott feketét vagy fehéret úgy, hogy nem hagyott saját maga számára kiskaput? Na ezért lett az MTI sajtóközlemény úgy megfogalmazva, ahogyan megjelent.

Egyetértek mindazon – velünk együtt tiltakozó, esetleg a mostani eredményekkel elégedetlen  Vámosszabadi és környékbeli lakossal, hogy ennek a történetnek még nincs vége! DE! Vámosszabadi komoly(nak hangzó) ígéreteket kapott, hogy a menekült-problémájának megoldásában támogatni fogják. A 2001-es kalocsai eset a precedens, amelynek megismétlődésében bízunk.( http://nol.hu/archivum/archiv-54841?ref=sso)

 

A tiltakozásunk első lépéseként megkeresett győri városvezetés ilyen ígéretet nem kapott, mert Győr eddig aludt. Nem az a kb. 9000 győri, aki már aláírta a tiltakozó íveket, hanem az a kb. 120.000 lakos, aki még nem írta alá. Pedig mi, demonstrálók végig azt hangoztattuk: ez a tábor legalább annyira Győr problémája, mint amennyire Vámosszabadié.

Kedden egy „tűzszüneti megállapodás” született. Amíg az abban rögzített úton mennek a dolgok, addig szerintem a tiltakozásunkat, demonstrációnkat más alapokra kell helyeznünk. A legfontosabb most jóhiszeműen (és minél több sajtó-visszhanggal) dolgozni a táborépület majdani hasznosításán. Olyan módon kell készen állnunk, hogy abban a pillanatban, amikor az események letérnek a most kijelölt útról, azonnal és az eddiginél sokkal nagyobb határozottsággal, nagyobb létszámban tudjunk az utcára vonulni! Mert továbbra is célunk, hogy a tábor az ígéretnek megfelelően bezárjon a jövő évi országgyűlési választások előtt.

 

Ezért a következőket kérem minden győri és nem győri szimpatizánsunktól:

1.)    lépjetek be a facebook csoportunkba, ne 3500-an, hanem 35.000-en  legyünk!

2.)    folytassuk, folytassátok az aláírások gyűjtését, hogy legközelebb ne 1000 és nem 11.000, hanem 111.000 aláírást vihessünk a Belügyminisztériumba.

3.)    kérjétek számon Győr város vezetését és önkormányzatát, hogyan engedhették meg, hogy ez az egész megtörténhessen, mit tettek/tesznek azért, hogy a probléma megoldódjon?

4.)    menjetek el a Magyar úti véradó állomásra és ADJÁTOK VÉRETEKET AZ OTTHONOTOKÉRT. A Véradó állomás személyzete minden véradónak igazolást ad a véradás megtörténtéről. Juttassátok el hozzánk ezt az igazolást (akár a személyes adatok olvashatatlanná tétele után), hogy megtudjuk: hányan vagyunk ennyire önzetlenek. Így szimbolikusan és ténylegesen is megmutathatjuk, hogy nem félünk áldozatot hozni otthonunk békéjének megőrzéséért úgy, hogy az a rászorulók javára válik.

Buruzs István, civil szervező

A bejegyzés trackback címe:

https://bevandorlas.blog.hu/api/trackback/id/tr355426298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása